Onnistuneiden juhlien järjestäminen vaatii suunnittelua ja aikataulutusta, etenkin suurten tai merkittävien juhlien kohdalla, kuten ylioppilasjuhlien ja valmistujaisten. Aloita juhlien suunnitteleminen siis hyvissä ajoin, jotta ehdit tehdä järjestelyt loppuun ilman kiirettä. Allergeenit ja erityisruokavaliot kannattaa selvittää heti, kun vieraslista on vahvistunut, jotta ehdit hankkia tai tehdä tarjoiltavat myös erityisruokavalioita noudattaville.
Jos juhlien järjestämisessä on liikaa tehtävää, voi cateringin tai vain tarjoilujen tilaaminen helpottaa työtaakkaa. Myös astioiden vuokraaminen voi keventää juhlien järjestelyjä, kun kaikkea ei tarvitse itse etsiä ja hankkia. Vaikka apua hankkisikin ulkopuolelta, hyvä suunnittelu silti edesauttaa juhlien järjestämistä.
Ottamalla nämä asiat huomioon juhlia järjestäessä onnistut varmasti:
Aikatauluttaminen on juhlien järjestämisen A ja O. Tehtävää on usein paljon siivoamisesta tai tilojen varaamisesta ruokien hankkimiseen, joten on hyvä suunnitella, miten ja missä järjestyksessä hommat tullaan tekemään. Kalenterin voi ottaa suunnittelussa avuksi ja kirjata ylös, milloin mikäkin tehtävä tehdään. Jos juhlien järjestäjiä on enemmän, on hyvä etukäteen kirjallisesti sopia, mitä kukin ottaa hoitaakseen.
Älä myöskään unohda suunnitella juhlapäivän aikataulua! Juhlapäivälle jää usein vielä paljon tehtävää, ja ilman suunnitelmaa tärkeätkin asiat saattavat jäädä tekemättä.
Lähetä kutsut hyvissä ajoin ennen juhlia, mielellään ainakin kuukautta ennen juhlapäivää. Jos juhlat sijoittuvat kesäkauteen tai yleiselle lomaviikolle, on hyvä lähettää save-the-date -kutsu jo aiemmin. Näin vieraat voivat varautua pitämään juhlapäivän vapaana muusta ohjelmasta.
Pyydä vieraita vastauksen yhteydessä ilmoittamaan myös mahdolliset allergeenit ja erityisruokavaliot. Erityistä huomioita vaativien ruokavalioiden on oltava tiedossa ennen ruokien tekemistä tai tilaamista, jotta syötävää voidaan järjestää jokaiselle juhlijalle.
Ruokien suunnittelu on tärkeää, jotta sopivaa syötävää löytyy jokaiselle, mutta ruokaa ei ole ylenpalttisesti liikaa. Pöydän ei tarvitse notkua herkuista, vaan riittää, että tarjolla on hieman suolaista syötävää, kakku tai muu makea jälkiruoka sekä kahvia ja teetä. Varaa ruokaa ilmoittautuneiden mukaan, ja laita syötävää esille vain sitä mukaa, kun se loppuu ruoan säilyvyyden takaamiseksi.
Kaikki eivät halua juoda alkoholia, joten mikäli juhlissa tarjoillaan alhokolia, on hyvä olla tarjolla myös alkoholiton vaihtoehto. On hyvä myös pohtia, olisivatko kokonaan alkoholittomat juhlat vaihtoehto. Esimerkiksi mocktailien ja muiden alkoholittomien juomien suosio on jatkuvassa nousussa, eikä trendi vaikuta laantuvan lähiaikoina.
Jos vieraat eivät tunne toisiaan ja juhlapäivä on pitkä, on hyvä olla joitain matalan kynnyksen aktiviteetteja. Aktiviteettien ei tarvitse olla perinteisiä, kiusallisia leikkejä, vaan järjestä esimerkiksi hauska tietovisa itsestäsi, johon vastataan arvotuissa pienryhmissä. Näin vieraat pääsevät luontevasti juttelemaan toisilleen ilman turhaa jäykistelyä.
Muista, että kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle. Vieraat tulevat paikalle ensisijaisesti sinun vuoksesi, joten älä kanna huolta siitä, jos kotoa löytyvät lautasliinat eivät sovi pöytäliinan väriin, tai jos kaikki lautaset eivät ole täysin samanlaisia. Tärkeintä juhlissa on yhdessäolo ja hauskanpito!
© 2024 Well Catering -verkkokauppa.
Shopify-verkkokaupat