Arki tuottaa noin 10 tuhatta kilogrammaa hiilidioksidipäästöjä vuodessa henkeä kohti. Merkittävimpiä päästöjen tuottajia arjessa ovat asuminen, liikkuminen, kuluttaminen ja syöminen. Jos hiilijalanjälkeään haluaa pienentää, on hyvä tehdä vastuullisia valintoja ympäri vuoden.
Lue lisää Well Cateringin valinnoista vastuullisuuden eteen.
Juhlat ovat tervetullut irtiotto arjesta, mutta ne voivat myös aiheuttaa lisäkuormitusta ilmakehälle ja ympäristölle. Omatuntoaan ja hiilijalanjälkeään voi kuitenkin keventää huomioimalla jo muutamankin seikan.
Listasimme alle tärkeimmät vinkit, joiden avulla järjestät mahdollisimman ilmastoystävälliset juhlat.
Kotona pidettävät juhlat tuottavat vähemmän päästöjä kuin juhlatilan vuokraaminen, joten mieti, voisiko juhlat sittenkin järjestää kotona. Myös tilan sijainnilla on kokonaispäästöjen määrässä merkitystä: pitääkö juhliin matkustaa autolla tai jopa lentäen, vai ovatko tilat hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella, jolloin autoa ei tarvita.
Pyri käyttämään kotoa jo valmiiksi löytyviä astioita ja koristeita, ja vältä uuden ostamista. Mikäli sopivia tarvikkeita ei löydy, niitä voi kysyä lainaan naapureita ja tutuilta. Astiat kannattaa pestä täydessä tiskikoneessa maltillisella määrällä haaleaa vettä, ja liian kuumalla vedellä pesua tulee välttää.
Mikäli juhliin on hankittu kertakäyttöastioita ja -koristeita, niitä kannattaa käyttää uudelleen mahdollisuuksien mukaan. Monet kertakäyttöastiat ja -koristeet on valmistettu siten, että niitä on mahdollista uusiokäyttää. Jos astiat ja koristeet eivät kestä uusiokäyttöä, kierrätä ne asianmukaisesti. Kierrätysmahdollisuuden puuttuessa laita tavarat energiajakeeseen käytön jälkeen.
Liha – erityisesti naudanliha – tuottaa paljon päästöjä, joten kasvispainotteinen juhlapöytä on ympäristöystävällisempi valinta. Lihan pois jättäminen tarjoilusta voi vaatia rohkeutta, mutta vastuullisten valintojen esitteleminen hyvän ja positiivisen kautta voi herättää kiinnostusta kasvisruokaa kohtaan myös vieraissa.
Juhlat ovat hyvä tilaisuus rikkoa kasviperäiseen ruokaan liitettyjä stereotypioita ja ennakkoluuloja. Valikoimastamme löydät aina runsaasti kasvisvaihtoehtoja.
Jos juhlissa halutaan tarjota lihaa, ovat suomalainen possu, kana sekä erilaiset makkarat nautaa parempia vaihtoehtoja. Lihan tarjoilussa maltti on valttia: koko menun ei tarvitse olla lihaa, vaan liha voi olla osana toista ruokaa, ja menun pääpaino olla kasviksissa. Kannattaa myös pohtia, voisiko kotimaisen järvikalan teematarjoilu olla vaihtoehto.
Juustot tuottavat myös kohtuullisen paljon päästöjä, joten niitäkin kannattaa tarjoilla vain rajoitetusti tai osana toista ruokaa. Piirakan päälle juusto sopii oikein hyvin, mutta suuri ranskalainen juustolautanen ei ole vastuullisin vaihtoehto juhliin.
Tarjoiltavissa on hyvä pitää mielessä myös raaka-aineiden ja tuotteiden tuotantopaikat. Kotimaiset tuotteet ovat lähtökohtaisesti vastuullisempia valintoja kuin tuontitavara, joten oli kyseessä liha- tai kasvisruoka, on hyvä tarkistaa, mistä päin maailmaa tuotteet tulevat. Ulkomaalaisen lihan hankkimista tulee välttää.
Ruokien suunnittelu on tärkeää erityisesti hävikin kannalta. On parempi pitää ruoan määrä maltillisena ylenpalttisuuden sijaan. Jos ruokaa kuitenkin jää yli, mieti onko sitä mahdollista syödä myöhemmin, antaa vieraille mukaan tai pakastaa. Ruoan heittämistä pois tulisi välttää viimeiseen asti.
Ruokaa tilatessa tai tehdessä on hyvä miettiä myös niiden säilytys, jotta säilyvyys taataan. Kartoita, mitkä ruoat vaativat kylmäsäilytyksen, kuinka paljon tilaa jääkapissa on ja miten ruoat tarjoillaan. Kaikkea ei välttämättä kannata laittaa esille kerralla, vaan ruokaa voi laittaa tarjolle sitä mukaa, kun sitä kuluu.
Tilaa herkullinen vegaaninen menu valmistujaisjuhliin
Tutustu Well Cateringin valikoimaan
Juttua varten on haastateltu Ylvan vastuullisuusjohtaja Antti Ruuskaa.
© 2023 Well Catering -verkkokauppa.
Shopify-verkkokaupat