Arki tuottaa noin 10 tuhatta kilogrammaa hiilidioksidipäästöjä vuodessa henkeä kohti. Merkittävimpiä päästöjen tuottajia arjessa ovat asuminen, liikkuminen, kuluttaminen ja syöminen. Jos haluat parantaa hiilijalanjälkeäsi ja säästää luontoa, vastuullisien valintojen tekeminen on oltava arkipäiväinen asia. Esimerkiksi me Well Cateringillä valitsemme vastuullisesti joka päivä.
Juhlat ovat tervetullut irtiotto arjesta, mutta ne voivat myös aiheuttaa lisäkuormitusta ilmakehälle ja ympäristölle. Omatuntoasi ja hiilijalanjälkeäsi voit kuitenkin keventää kiinnittämällä huomiota
Kotona pidettävät juhlat tuottavat vähemmän päästöjä kuin juhlatilan vuokraaminen, joten suosi kotijuhlien järjestämistä. Myös tilan sijainnilla on kokonaispäästöjen määrässä merkitystä. Mikäli juhlapaikalle pitää matkustaa autolla tai jopa lentäen on päästöjen määrä luonnollisesti korkeampi, kuin jos tilat ovat hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella, jolloin oman auton käyttöä ei tarvita.
Usein kotona on jo valmiiksi juhliin soveltuvia astioita ja koristeita, joten käytä ensisijaisesti niitä ja vältä uuden ostamista. Mikäli sopivia tarvikkeita ei löydy, kysy niitä lainaan naapureita ja tutuilta. Uudelleenkäytettävät astiat kannattaa myös pestä täydessä tiskikoneessa maltillisella määrällä haaleaa vettä, ja liian kuumalla vedellä pesua tulee välttää. Näin säästät luontoa ja vähennät omaa työtaakkaasi pesukertojen vähentyessä.
Jos kuitenkin päädyt hankkimaan kertakäyttöastioita ja -koristeita, käytä niitä uudelleen mahdollisuuksien mukaan. Monet kertakäyttöastiat ja -koristeet ovat valmistettu uusiokäytettäviksi. Jos astiat ja koristeet eivät siihen kuitenkaan sovellu, kierrätä ne asianmukaisesti. Kierrätysmahdollisuuden puuttuessa laita tavarat energiajakeeseen.
Liha – erityisesti naudanliha – tuottaa paljon päästöjä, joten kasvispainotteinen juhlapöytä on huomattavasti ympäristöystävällisempi valinta. Lihan pois jättäminen tarjoilusta voi vaatia rohkeutta, mutta vastuullisten valintojen esitteleminen herkullisen ruoan ja positiivisten kokemusten kautta voi herättää kiinnostusta kasvisruokaa kohtaan vieraissa. Juhlat ovat siis erinomainen tilaisuus rikkoa kasviperäiseen ruokaan liitettyjä stereotypioita ja ennakkoluuloja!
Jos haluat kuitenkin tarjota lihaa, suomalainen possu, kana sekä erilaiset makkarat ovat nautaa parempia lihavaihtoehtoja. Lihan tarjoilussa maltti on valttia: koko menun ei ole pakko olla lihaa, vaan se voi olla osana toista ruokaa, kun menun yleinen pääpaino on kasviksissa. Kotimaisen järvikalan tarjoilu voisi olla myös herkullinen vaihtoehto lihalle.
Yllättäen juustot tuottavat myös melko paljon päästöjä, joten niitäkin kannattaa tarjoilla vain rajoitetusti tai osana toista ruokaa. Piirakan päälle juusto sopii oikein hyvin, mutta suuri ranskalainen juustolautanen ei ole paras vaihtoehto juhliin vastuullisuuden näkökulmasta.
Pidä mielessä myös raaka-aineiden ja tuotteiden tuotantopaikat. Kotimaiset tuotteet ovat lähtökohtaisesti vastuullisempia valintoja kuin tuontitavara, joten oli kyseessä liha- tai kasvisruoka, on hyvä tarkistaa, mistä päin maailmaa tuotteet tulevat. Ulkomaalaisen lihan hankkimista tulee välttää täysin.
Ruokien suunnittelu on tärkeää erityisesti hävikin kannalta. Pidä tarjottavien määrä maltillisena ylenpalttisuuden sijaan. Jos ruokaa kuitenkin jää yli, mieti onko sitä mahdollista syödä myöhemmin, jatkojalostaa, antaa vieraille mukaan tai pakastaa. Ruoan heittämistä pois tulisi välttää viimeiseen asti.
Ruokaa tilatessa tai tehdessä on hyvä miettiä myös niiden säilytys säilyvyyden takaamiseksi. Selvitä, mitkä ruoat vaativat kylmäsäilytyksen, kuinka paljon tilaa jääkapissa on, ja miten ruoat tarjoillaan. Kaikkea ei välttämättä kannata laittaa esille kerralla, vaan laita ruokaa tarjolle sitä mukaa, kun sitä kuluu.
Vaikka ilmastokuormitus on hyvä ottaa huomioon juhlia järjestäessä, vastuullisuudesta ei tarvitse ottaa ylitsepääsemätöntä stressiä. Juhlia järjestetään verrattain harvoin ja niistä tulee nauttia. Tärkeintä vastuullisuuden kannalta on pitää juhlat maltillisina, minkä lisäksi jo pienetkin vastuulliset valinnat ovat hyvästä. Mikäli kaipaat herkullisia ja vastuullisia tarjoiluja juhliisi, meidän valikoimastamme löydät aina runsaasti vastuullisia vaihtoehtoja ja kasvispohjaisia tuotteita.
Juttua varten on haastateltu Ylvan vastuullisuusjohtaja Antti Ruuskaa.
© 2024 Well Catering -verkkokauppa.
Shopify-verkkokaupat